Webáruházunk jelenleg nem fogad megrendelést. Köszönjük érdeklődését!

Allergiák 9 kategória

Tudástár

Az allergia kifejezés két szó összetételéből származik, az allosz jelentése más, eltérő, az ergosz jelentése pedig működés, tevékenység. Ebben a megközelítésben az allergia azt jelenti, hogy a szervezet a külvilág bizonyos ingereire megváltozott módon reagál és a szervezetbe bekerülő anyagok az elvárttól eltérő hatást fejtenek ki.

Az emberi szervezet védekezőképessége több pilléren nyugszik. Az elsődleges fontosságú a test kül- és beltakarója   tehát a bőr, légutak, gyomor-bél nyálkahártya   ami elsőként védi meg szervezetet a külvilág ingereivel szemben. Fontos, hogy ez az elsődleges védelmi rendszer   immunrendszer   hibátlan állapotban legyen, mert csak így tudja megfelelően ellátni a feladatát.
Az ember immunrendszerének fejlődése már az anyaméhben, a magzati korban megkezdődik, ezért jelentős a szerepe anya által termelt védőanyagoknak, melyek a közös keringésen keresztül eljutnak a magzathoz is. Születés után a védőszerepet az anyatej veszi át. Az anyatejben található védőanyagok bevonják a még nem teljesen érett bélfalat, ezzel akadályozva meg a környezetből érkező idegen anyagok behatolását. Az anyatej védő- és immunrendszert erősítő szerepe miatt van nagy jelentősége a minél hosszabb ideig tartó szoptatásnak.

A leggyakoribb allergiás megbetegedések:

  • szénanátha
  • egész éven át tartó allergiás nátha
  • allergiás eredetű asztma
  • allergiás eredetű csalánkiütés, ekcéma
  • ételallergia

A bőr és nyálkahártya-felületek naponta több millió kórokozóval találkoznak. Azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót okoznak, allergéneknek nevezzük. Az allergének nagy molekulasúlyú, fehérjetermészetű anyagok.

  • Környezeti allergének
    • Egész évben panaszt okozó allergének
      • Háziporatka
      • Állati szőr
      • Madártoll
      • Penészgombák
    • Szezonálisan panaszt okozó allergének
      • Virágpollenek
        • Fák virágpora
          • Mogyoró
          • Éger
          • Nyárfa
          • Gyertyán
          • Fűz
          • Platán
          • Nyírfa
          • Tölgy
        • Fűpollenek
        • Gyomnövénypollenek
          • Parlagfű
          • Üröm
  • Táplálékallergének
    • Tehéntej
    • Tyúktojás
    • Szója
    • Halak
    • Gluténtartalmú gabonák

Tünetek

Az allergiás tünetek leggyakrabban a bőrön és a nyálkahártyákon jelentkeznek:

  • külső bőrfelület
  • légutak nyálkahártyái
  • emésztőrendszer
  • szem és fül környéke
  • húgyhólyag és húgycső
  • külső nemi szervek

Allergia csak akkor alakul ki, ha az immunrendszer legyengül vagy valamilyen idegen anyag túlságosan megterheli. A sok különböző egészségkárosító környezeti hatás és vegyszer mellett elsősorban a tökéletlen fehérjeemésztés az allergiák oka.
Az immunrendszer 70%-a a bélben található, így az egészséges bélflóra a hibátlan immunrendszer egyik legfontosabb feltétele. A táplálkozási szokások és az életmód kiemelkedő jelentőséggel bírnak az immunrendszer működése szempontjából. Minél inkább egészségesen és stresszmentesen élünk, annál ellenállóbbak leszünk.
A táplálékok minősége és mennyisége meghatározó a bélflóra egyensúlyának és a nyálkahártyák épségének fenntartásában. A mai általánosan elterjedt - húsból, tejtermékből, fehér lisztből, csokoládéból álló, erősen cukrozott és adalékanyagokkal teli- étrend gyengíti az immunrendszert, így növeli az allergiák kockázatát. Az allergiák megelőzését szolgáló ideális étrend főleg teljes kiőrlésű gabonákból és nyers gyümölcs- és zöldségfélékből állna.




« Vissza a tudástárhoz

© 2011 Reforma Webáruház Kft. Az oldal tartalmának másolásához a tulajdonos engedélye szükséges.