Webáruházunk jelenleg nem fogad megrendelést. Köszönjük érdeklődését!

Cukorbetegség 10 kategória

Tudástár

Napjaink egyik leggyakoribb anyagcsere zavara a cukorbetegség. Az elhízás és a daganatos megbetegedések mellett már, mint „világjárványról” beszélhetünk erről a kórképről.

Mérvadó becslés szerint a 2000-ben 171 millióra tartott cukorbetegszám 20 éven felüliek körében 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni, mely a társuló szövődmények folytán világméretű gondokat okoz

Nem válogat nemben és életkorban, valamint legnagyobb veszélye, hogy tüneteket csak előrehaladott állapotban okoz. Tudatos életmóddal, rendszeres testmozgással azonban könnyen megelőzhető. Lássuk mivel is állunk szemben!

A cukorbetegség vagy diabetes mellitus egy összetett anyagcserezavar. Az inzulinnak teljes vagy részleges hiányáról beszélünk, valamint a sejtek inzulinérzékenységének elvesztéséről, melynek során a vérből nem jut a sejtekbe a cukor. Ennek következtében a cukor a vérben marad, illetve bizonyos esetekben már a vizeletben is megjelenik. Ezen felül érinti még a fehérje és zsíranyagcserét is, ezért emlegethetjük összetett anyagcserezavarként.
Több típusa is ismert, kialakulását, illetve kezelését tekintve.


1-es típusú diabetes mellitus:

Túlnyomórészt gyermek- és ifjúkorban, ritkábban fiatal felnőttkorban (35 év alatt) kezdődő cukorbetegség. Ritkaságnak számít, ha magasabb életkorban alakul ki ez a típus.
Jellemzője: a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjei kimerülnek, melynek következtében az inzulin-termelés gyorsan megszűnik. Kialakulásában az autoimmun folyamatok játszanak kiemelkedő szerepet. A betegség viszonylag rövid idő alatt alakul ki. Kezelése csak diétával és a hiányzó inzulin pótlásával lehetséges.

2-es típusú diabetes mellitus:

Felnőtt- és idős korban kezdődő cukorbetegség. A hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a sejtek – egyenlőre pontosan nem ismert okból – elvesztik érzékenységüket az inzulinnal szemben. A hasnyálmirigy kezdetben egyre több inzulin termelésével próbálja a helyzetet kiegyenlíteni, később azonban az inzulint termelő sejtek kimerülnek, s ténylegesen az inzulin-hiány következményei állnak elő.
A betegség gyakran lappangva, évek alatt fejlődik ki, szinte észrevétlenül. Sok esetben más okból végzett orvosi, illetve laboratóriumi vizsgálat deríti ki a magas vércukorértékeket.
Kezelésében kezdetben a diéta, később a diéta melletti tablettás kezelés kap elsődleges szerepet. Ha a tabletták adása eléri a maximális adagot, vagyis a legerősebben ható vércukorcsökkentő tabletták adására sem reagál a szervezet, ebben az esetben is szükségessé válik az inzulinadagolás. Ez soványaknál előbb, elhízottaknál később következik be.

Gestációs diabetes mellitus:

A várandósság ideje alatt kialakult cukorbetegség. Általában a laborleletekből vagy a terheléses vércukor vizsgálat során derül rá fény. Kezelése függ a vércukorszint emelkedés mértékétől, az anyagcsere állapotától. A legtöbb esetben szénhidrát csökkentett diétával kezelhető. A szülést követően a cukorháztartás normalizálódik. A kórkép kialakulásában veszélyeztetettek az elhízottak, azok, akiknél korábban fennállt terhességi cukorbetegség, akiknek a családjában előfordult cukorbetegség.

Egyéb speciális típusok:

Egy fertőzést követően, más autoimmun betegségekhez társulva (pajzsmirigy alulműködés, lisztérzékenység), gyógyszerek okozta ( szteroid terápia), hasnyálmirigyet ért trauma, agyi trauma.


A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők:

 • Öröklődés
 • Elhízás – 2-es típusú diabetesnél
 • Mozgásszegény életmód
 • Hormonális betegségek
 • Idegrendszeri hatások
 • Fertőzések
 • Gyógyszerek
 • Trauma (pancreás területén vagy az agyban) - nagyon ritka

A cukorbetegség legfontosabb tünetei:

1. Polidipsia: szomjúságérzés – száraz, tapadó nyelv és torok a sok folyadékfogyasztás ellenére.
2. Poliúria: 2-3 liter vizelet, gyakori vizelés – világos színű, halvány, magas fajsúlyú a cukor miatt.
3. Polifágia: nem gyakori tünet. A cukorveszteség folytán elégtelen kalória-mennyiség következtében a beteg állandóan éhes, de hamarosan étvágytalanság követi
4. Testsúlycsökkenés: különösen a fiatalkori diabetesben
5. Asthenia: fáradtságérzés, gyengeség, izomerő csökkenése, rossz közérzet
6. Pruritis: viszketés a genitáliákon (nemi szervek) és környékén, fokozódik a fertőzésekre való hajlam.
7. Impotencia férfiakon – meddőség nőkön

Laboreredményekkel kimutatható jelek:

 • Hyperglikaemia – éhomi 6,0 mmol/liter felett
  Normál érték éhomi állapotban 4,0-5,0 mmol/liter, de mindenképpen 6,0 mmol/liter alatti, étkezés után két órával nem haladhatja meg a 8 mmol/litert
 • Glycosúria – ha a vércukor szintje 9-10 mmol/liter fölé emelkedik a cukor megjelenik a vizeletben is (veseküszöb)
 • Hypertrigliceridaemia - a vér emelkedett triglicerid szintje
 • Hypercholeszterinaemia – a vér emelkedett összekoleszterin szintje
 • Alacsony HDL koleszterin szint ( HDL a „jó” koleszterin)
 • Acidosis – aceton, acetecetsav a vizeletben

 

Ködbaum Zsanett dietetikus
« Vissza a tudástárhoz

© 2011 Reforma Webáruház Kft. Az oldal tartalmának másolásához a tulajdonos engedélye szükséges.