Webáruházunk jelenleg nem fogad megrendelést. Köszönjük érdeklődését!

South Beach diéta

Divatdiéták

A South Beach diéta gyakorlatilag az Atkins diétához hasonló alacsony szénhidrát tartalmú táplálkozási rendszer.
Szigorú első fázissal indít, mely a gyors súlyvesztési fázis.


Az első fázis

Fogyasztható: zöldségek, korlátozott mennyiségben (kivéve répa, borsó, burgonya, fejtett bab), főtt sonka, kanadai bacon (2 szelet), csirkemell bőr nélkül, halak, rákfélék, kagylók, szűzpecsenye, vesepecsenye, borjú, pulyka, tojás, zsírszegény vagy zsírmentes sajtok, mogyoróvaj, mogyoró (20 szem), pekándió (15 fél), pisztácia, diófélék, olíva olaj, repceolaj, fűszerek, és legfeljebb 75 kalóriányi cukormentes édesség (csoki, kakaópor, keménycukor, cukorhelyettesítők) egy nap.

Tiltott: alkohol, pékáru, húsok fent nem említett részei, zsíros és penészes sajtok (Eidami, Camambert), gyümölcs, gyümölcslé, gabonapelyhek, tej, tésztafélék, szója, joghurt, rizs.

A második fázisban olyan szénhidrátok kerülnek vissza lassan az étrendbe, mint a teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyér és a gyümölcs. Az ilyen szénhidrátokat mindig fehérjével, zsírral kell fogyasztani a diéta során.

A harmadik fázis pedig az „egészséges élet”.


A dietetikus véleménye:

Ez a diéta csak apróbb részleteiben tér el a Dr. Atkins által kidolgozott módszertől. Talán kevésbé szigorú, kevesebb táplálékot tilt olyan drasztikusan, mint az Atkins diéta, de alapjaiban ez is ellentmond a jelenlegi táplálkozási ajánlásoknak. 
A szénhidrátok bevitelének korlátozása mindenképpen fontos a súlyvesztés szempontjából és hosszú távon az egészség megőrzését is szolgálja. Ehhez azonban nem kellenek ilyen mértékű, különböző szakaszokból álló változtatások. Csupán az egészséges táplálkozás alapelveit kell betartani, az ételek, élelmiszerek minőségére és mennyiségére, valamint ezek arányára kell hangsúlyt fektetni. Ez sokkal könnyebben megvalósítható, mint bármelyik „divat diéta".
Pozitívumként azonban ki lehet emelni a glikémiás index használatát, valamint az ételek zsírszegény ételkészítési technológiával való elkészítését.

 

Ködbaum Zsanett dietetikus
« Vissza a tudástárhoz

© 2011 Reforma Webáruház Kft. Az oldal tartalmának másolásához a tulajdonos engedélye szükséges.