Webáruházunk jelenleg nem fogad megrendelést. Köszönjük érdeklődését!

Természetes gyógymódok

Tudástár
Probléma Bach-virágterápia Diétás kezelés
SZÍV    
Angina pectoris / szívinfarktus Infaktus után Elsősegély csepp több héten keresztül Nyerskosztban gazdag, teljes értékű táplálkozás, állati zsiradékok csökkentése, hús és felvágottak helyettesítése hallal, zöldségekkel, salátával. Koffeintartalmú italokat kerülni. 
KERINGÉS A hangulati állapotnak megfelelően kell alkalmazni - különösen funkcionális panaszok esetén válik be.  Általánosságban elmondható, hogy ok lehet a túl magas fehérjefasztás, amiket a kötőszövet tárol és az erek mentén rakódik le. 
Magas vérnyomás Vörös vadgesztenye Jelentősen csökkenteni kell az állati fehérje (hús, hal, tojás) fogyasztását, valamint a sózást. Szükség esetén a testsúlycsökkentés nagyon hatásos lehet. 
Alacsony vérnyomás Kisezerjófű és Vadrózsa Folyadékbevitel fokozása, próbálkozni lehet az erősebbe sózott, fűszerezett zölségkrémlevesekkel. 
Érelmeszesedés   Állati fehérjében szegény táplálkozás és a sózás csökkentése.
Artériás elzáródásbetegség   Állati fehérjében szegény táplálkozás és a sózás csökkentése.
Agyi inzultus / szélütés Elsősegély csepp több héten keresztül.  Ágyban fekvő és bénult betegnél frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket kortyonként itatni, a zöldségek és a burgonya jól átfőttek, könnyen emészthetők legyenek. Hetente 1-2-szer főtt hal, szárnyas és nyerskoszt is megengedett. 
Vénabetegségek és alszárfekély   Állati fehérjében szegény táplálkozás, könnyen emészthető zöldségek, egész magokat tartalmazó készítmények, gyümölcsök. Kezdetben tilos a nyerskoszt. Később tartós bélpanaszok esetén átállás a Hay-diétára. 
Limfödéma Ernyős madártej Állati fehérjében szegény táplálkozás, könnyen emészthető zöldségek, egész magokat tartalmazó készítmények, gyümölcsök. Kezdetben tilos a nyerskoszt. Később tartós bélpanaszok esetén átállás a Hay-diétára. 
LÉGUTAK A hangulati állapotnak megfelelően kell alkalmazni - különösen funkcionális panaszok esetén válik be.  Célszerű a túl nagy és késői étkezéseket kerülni az erjedések és rothadások kerülése végett. 
Tüdőgyulladás   Étvágytalan betegnél gyümölcs, gyümölcslé.
Asthma Rezgőnyár, Vadalma Élelmiszer adalékanyagok kerülése.
FÜL-ORR-GÉGE, SZÁJ, FOG    
Mandulagyulladás Ernyős madártej Rövid ideig folyékony táplálék. Tej, tejes italok kerülése. A gyülcslevek gyümölcssav-tartalmuk miatt fájdalmakat válthatnak ki a torokban. 
Szájnyálkahártya gyulladásai   Rövid ideig folyékony táplálék. Tej, tejes italok kerülése. A gyülcslevek gyümölcssav-tartalmuk miatt fájdalmakat válthatnak ki a torokban. 
Rekedtség Ernyős madártej  
Fogfájdalmak Diófa  
GYOMOR/BÉL  
Minden emésztési zavar esetén fő cél a belekben folyó erjedéses és rothadásos folyamatok mérséklése, az ételek alapos megrágása, az étkezés befejezése még a jóllakás előtt, a megfelelő tápanyag kombinációk alkalmazása, valamint az étkezések közötti hosszú szünetek megtartása.
Gastritis -gyomornyálkahártya hurut Érzelmekre irányuló kezelés jó hatású. Bázikus jellegű élelmiszerek fogyasztása, gyümölcsök, zöldség, burgonya, többszöri kis adagokban étkezés. A kávé, fekete tea, alkohol kerülendő. 
Gyomor- és nyombélfekély Érzelmekre irányuló kezelés jó hatású. Bázikus jellegű élelmiszerek fogyasztása, gyümölcsök, zöldség, burgonya, többszöri kis adagokban étkezés. A kávé, fekete tea, alkohol kerülendő. 
Akut bélhurut Érzelmekre irányuló kezelés jó hatású.
A kezelés elején zsírtalan zöldséglevesek, növényi teaforrázatok nagyon kevés sóval. Később az étrend lépcsőzetes felépítése. Először friss répalé, alma-banán püré, majd később burgonya, könnyű főzelékek, kenyér. Később kerülhet sor lassan a zsír és tejtermékek visszaállítására.
Idült vastagbélhurut és Crohn   Akut állapotban ballasztmentes étren 2-3 héten át. Folyadékfogyasztás emelése. Kősebb visszaállíthatók a természetes zsíradékok, könnyen emészthető fehérjék. Tünetmentes állapotban célszerű a Hay-féle étrend alkalmazása, nyerskoszttal bővítve. 
IBS - irritábilis bél Napvirág
Gyakran lelki ok áll a háttérben. A puffadás leredukálásához átmenetileg le kell mondani a nyers zöldségekről és a friss gabonakosztról. Emelni a gyümölcs és párol zöldségek fogyasztását. Alapos rágás, többször kevés étkezés. Meleg italok, zöldséglevesek fogyasztása ajánlott.
Meterorizmus - felfúvódás Magyal
Gyakran lelki ok áll a háttérben. A puffadás leredukálásához átmenetileg le kell mondani a nyers zöldségekről és a friss gabonakosztról. Emelni a gyümölcs és párol zöldségek fogyasztását. Alapos rágás, többször kevés étkezés. Meleg italok, zöldséglevesek fogyasztása ajánlott. Étkezések közötti nassolás kerülése.
Hasmenés  
Diabetes, ételallergia, Crohn-betegség és lisztérzkénység kizárása. Majd az akut bélhuruthoz hasonlóan: A kezelés elején zsírtalan zöldséglevesek, növényi teaforrázatok nagyon kevés sóval. Később az étrend lépcsőzetes felépítése. Először friss répalé, alma-banán püré, majd később burgonya, könnyű főzelékek, kenyér. Később kerülhet sor lassan a zsír és tejtermékek visszaállítására.
Székrekedés   A táplálékok rosttartalmának megemelése teljes kiőrlésű gabonafélékkel, egy kevés délelőtti és délutáni zöldség és friss gyümölcsfogyasztás. Bőséges folyadékfogyasztás, főleg korpa ill. lenmag fogyasztásakor.  
Aranyér  
A székrekedést kerülni kell, lágy székletet kell biztosítani. A táplálékok rosttartalmának megemelése teljes kiőrlésű gabonafélékkel, egy kevés délelőtti és délutáni zöldség és friss gyümölcsfogyasztás. Bőséges folyadékfogyasztás, főleg korpa ill. lenmag fogyasztásakor.
MÁJ ÉS EPE   A máj és epebetegségekben a döntő nem a zsírredukció, hanem azok könnyen emészthető zsírokkal való felváltása, mint pl. vaj, tejszín, hidegen sajtolt olajok, margarinok. 
Epekő, epehólyaggyulladás Szőlő, Cseresznyeszilva Bázisdús étrend, főként burgonya, száras, gyökeres és leveles főzelékek, zöldséglevek, nyers tej, joghurt, tejszín, gyümölcs, tojássárgája, zöldség és zsírok. 
Epekólika Szőlő, Cseresznyeszilva Zsírokban módosított, teljes értékű táplálék. Kávé és alkohol kerülése. Lényeg nem a zsiradék redukció, hanem a könnyen emészthető zsírok fogyasztása. (pl. vaj, tejszín, hidegen sajtolt olajok, margarinok)
Májgyulladás Magyal Zsírokban módosított, teljes értékű táplálék. Kávé és alkohol kerülése. Lényeg nem a zsiradék redukció, hanem a könnyen emészthető zsírok fogyasztása. (pl. vaj, tejszín, hidegen sajtolt olajok, margarinok)
Májelzsírosodás   Testsúlycsökkentés, tilos az édességek fogyasztása és a nassolás, valamint kerülni kell az alkoholt. 
HÚGYÚTI RENDSZER Napvirág, Rezgőnyár Ügyelni kell a kielégítő folyadékbevitelre. Korlátozott veseműködés esetén szükség lehet a fehérjebevitel korlátozására. 
Vesemedence-gyulladás Napvirág, Rezgőnyár Sok folyadékot kell fogyasztani, korlátozott veseműködés esetén csökkenteni kell a fehérjefogyasztást. 
Elvezető húgyutak fertőzései Napvirág, Rezgőnyár Fontos a kielégítő folyadékfogyasztás. 
Húgykövek   Fokozni kell a folyadékfogyasztást. Purintartalmú kövek esetén kerülni kell a belsőségeket, csökkenteni a hús, felvágott, halak és hüvelyesek fogyasztását. Oaláttartalmú kövek esetén kerülni kell a spenótot és rebarbarát. 
Veseelégtelenség Sülzanót, Napvirág  
NEMI SZERVEK A hangulati állapotnak megfelelően kell alkalmazni - különösen funkcionális és pszichoszomatikus megbetegedések esetén válik be.   
Szexuális zavarok A hangulati állapottól függően kell alkalmazni.   
Terméketlenség Diófa  
Menstruációs panaszok Forrásvíz  
Klimax Vadrepce, Szikárka, Jerikói lonc  
ENDOKRIN SZERVEK A hangulatnak megfelelően lehet alkalmazni  
Cukorbetegség Jerikói lonc
Cukor, méz, juhar- és répaszirup, körte- és almareszelék, valamint minden cukortartalmú étel és ital teljes kerülése. Állati fehérjében szegény étrend, sok gyümölcs és főzelék, napi 5-7-szeri kisebb étkezés. Célszerű a mesterséges édesítőszereket is kerülni.
Pajzsmirigy túl - és alulműködés Szikárka Pajzsmirigy túlműködés esetén tilos a speciális jódozott sók fogyasztása. 
Köszvény   Hús, hal és virsli kerülés. Sok gyümölcs és folyadék fogyasztása. Alkohol kerülése. 
Kövérség, zsíranyagcsere   Lassú étrendi átállás. Állati zsiradékok csökkentése (hús, virsli, kenőzsír, tejszín) vagy elhagyása és keményítetlen növényi olajokkal helyettesítése.
MOZGÁSSZERVEK A hangulati állapottól függően kell alkalmazni.  Különösem fontos a diétás kezelés, az állati fehérjék és zsiradékok csökkentése
Reumatoid  artritisz (PCP) Ernyős madártej Sikerrel járhat a  hús, hal fogyasztásának csökkentése. Sok friss gyümölcs, meleg étel előtt nyers saláta. 
Artrózisok - izületi elváltozások   Húst, halat kerülni kell, sok friss gyümölcsöt kell fogyasztani. 
Csontritkulás   Tilos a cukorfogyasztás. Kalciumot pótolni kell sajt, dió, mogyoró, mandula, napraforgó fomájában. 
Lumboisialgia Jó eremény érhető el a beteg hangulatának megfelelő kezeléssel.   
Váll-kar szindróma Jó eremény érhető el a beteg hangulatának megfelelő kezeléssel.   
Ín- és szalagbetegség Gyertyán  
Izomhúzodások és izomláz Elsősegély csepp helyileg 1 teáskanál szódabikarbónát 2 dl vízben feloldva meginni.
IDEGRENDSZER A hangulatnak megfelelően kell alkalmazni  
Migrén Szőlő, Ernyős madártej Teljes értékű étrend, alkohol és élvezeti szerek csökkentése, esetleges étel intoleranciák figyelése táplálkozási napló segítségével. 
Szédülés A hangulatnak megfelelő kezelés jó ereménnyel járhat.  
Csuklás A hangulatnak megfelelő kezelés jó ereménnyel járhat.  
BŐR ÉS JÁRULÁKOS SZERVEI A hangulati állapotnak megfelelően kell alkalmazni - különösen funkcionális és pszichoszomatikus megbetegedések esetén válik be.  Ki kell zárni a lehetséges élelmiszer-allergéneket. Növényvédőszer-mentes élelmiszerek fogyasztása. 
Akné és seborrhea Vadgesztenyerügy Javulás lehetséges teljes értékű étrendre áttéréssel. Zsíros ételek, cukor, erős fűszerek és alkohol mellőzése, helyette friss gyümölcs és zöldség fogyasztása. B-vitamin és jódtartalmú tartalmú ételelek, élesztőkészítmények fokozhatják az aknét. 
Pikkelysömör   Teljesértékű étrend, magas nyersétel-aránnyal. Állati fehérjét, főleg a sertéshúst csökkenteni kell. Alkoholfogyasztást csökkenteni. 
Neurodermitisz A hangulatnak megfelelő kezelés jó ereménnyel járhat.  Állati fehérjében szegény étrend, édességek nélkül. Ételintoleranciát célszerű kiszűrni. 
Herpeszfertőzés A hangulatnak megfelelő kezelés jó ereménnyel járhat.  
Szemölcs Erdeifenyő  
FERTŐZÉSEK A hangulati állapotnak megfelelően célszerű alkalmazni.   
Vírusfertőzés Diófa, Vadalma  
Férgesség Kisezerjófű, Vadalma  
PSZICHÉS ÉS PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK A hangulati állapotnak megfelelően kell alkalmazni.  Az étkezési szokások negatív megváltozása ill. az étkezési zavarok mindig a lelki egyensúly zavarára utalnak. 
Depresszió és szuicidalitás Hangulatorientált kezeléssel jó eremények érhetők el.   
Alvászavarok Fehér vadgesztenye Az utolsó étkezés 18.00 óra körül legyen. Este kerülni kell a nehezen emészthetú, zsíros ételeket. 
Pánikszindróma Rezgőnyár, Cseresznyeszilva  
Koncentrációs zavarok Iszalag  
Vegetatív disztónia Vadrózsa, Rozsnok, Kisezerjófű  
TERHESSÉG  ÉS SZÜLÉS Ízlésorientált kezelés terhesség alatt igen kiválóan hat.   
Terhességi hányás Szikárka (Szikárka) Megkísérelhető a kora reggeli, ágyban elfogyasztott tea. Lassú felkelés.
Emlőmirigy-gyulladás   Sok folyadékot kell fogyasztani.
GYERMEKBETEGSÉGEK Az ízlésnek megfelelően alkalmazható, a gyerekkori betegségekben sikeres.   
Körömrágás Fenyő, Szőlő  
Csuklás Elsősegély csepp  
Bevizelés Az ízlésnek megfelelő kezelés eredményes.  18.00 óra után már ne igyon a beteg. Lefekvés előtt a hólyagot ki kell üríteni.
Alvászavarok és lidérces álmok Rezgőnyár (A virágterápia gyakran önmagában is képes megszüntetni a lidérces álmokat)  
Nyugtalanság és agresszió Ízlésorientált kezelés kedvező.  A foszfátgazdag étrend hiperaktivitást okozhat. Ki kell zárni a lehetséges ételallergiát. Gyanús étel 5 napos elhagyása, majd újraterhelés. 
Étvágy Ízlésnek megfelelő kezelés hatásos.  Nem szabad az evést kényszeríteni, nem érdemes az étkezések idejét pontosan megszabni. Az édességet el kell hagyni. Friss gyümölcs szeletelve, önkiszolgáló módon elérhető legyen. 
Növekedési zavarok Vadgesztenyerügy, Diófa  
Tanulási nehézségek, szemek kifáradása az olvasásnál  Vadgesztenyerügy, Diófa  

 
« Vissza a tudástárhoz

© 2011 Reforma Webáruház Kft. Az oldal tartalmának másolásához a tulajdonos engedélye szükséges.